Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

Travels

Pat Metheny Group

LP   2 disc(s)   22-01-2009
Jazz / Blues

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

Voor dit artikel heb je een platenspeler nodig

€ 46.95 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Maatschappij: Outhere
Label: ECM
Barcode: 0042281062216
Suffix - prefix: 8106221 00422
Taal: XX

Als je ooit een greatest hits-album van de Pat Metheny Group hebt gewild, dan is 'Travels' iets voor jou. Dit dubbelalbum, samengesteld uit de tournees van de groep in 1982, is een absolute must-have. Van de glinsterende lotus van een nummer genaamd "San Lorenzo" tot het nog uitbundigere "Phase Dance", alle vereiste klassiekers staan hier op. We krijgen ook een ingekorte, maar niet minder epische versie van "As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls" dat zich hier uitstrekt als een lange filmische dissolve, die de ramen wijd openzet voor het verbluffende sonische bereik van de band. En je kunt bijna niet anders dan lovend zijn over de duizelingwekkende hoogten van deze live-versie van "Are You Going With Me?" Hier lijkt de studioversie slechts een herinnering op weg naar het sterrendom, die uitbundig tot leven komt in misschien wel de beste solo die Metheny ooit opnam. Een absolute bevestiging.

Maar de echte waarde van het album ligt in het handjevol nummers dat het exclusief bevat. Hierdoor leren we de zachtere kant van PMG kennen, elk gepolijst als een andere tint leer. "The Fields, The Sky" is een uitstekend uitgangspunt. Vasconcelos' kenmerkende berimbau zorgt voor een supermelodieuze achtergrond, terwijl Metheny tegelijkertijd afstandelijk en dichtbij is, en een langzame en organische ommekeer kronkelt rond het vurige centrum binnenin. Vasconcelos is ook de stem van "Goodbye", een wanhopig stuk briefpapier waarop Metheny een hartverscheurende brief schrijft naar een golvend einde. Het past goed bij het titelnummer, een relaxte kijk op Americana die klinkt als een schommelstoel op de veranda: rustgevend en onbelemmerd. Vergelijkbare geluiden wachten ons op in "Farmer's Trust", een langzame duik in een oceaan van onbetreden wegen, verguld met het getjilp van babyvogeltjes en het geritsel van de bladeren die hen verbergen, en in de glad geplaveide zwarte wegen van het synth-gedreven "Extradition" en "Song for Bilbao". Elk van deze nummers besluipt ons als wolkenflarden boven de woestenij, door toetsenist Lyle Mays de zonsondergang in gedraaid. Maar het is niet allemaal schmaltz, zoals drummer Dan Gottlieb bewijst in het verkwikkende "Straight On Red", waarin hij de perfecte springplank vormt voor de meesterlijke dialoog tussen Metheny en Mays.

Reizen is waar het bij de PMG allemaal om draait, en ditzelfde album laat het collectief op zijn best horen. Wie voor het eerst naar de PMG luistert, zal willen beginnen met de studiosessies - met name Offramp - waaruit Travels deels is geput. Op die manier kun je het enthousiasme van het publiek begrijpen en op zijn minst een gevoel krijgen van hoe het moet hebben gevoeld om erbij te zijn. Met een diepte en zuiverheid van geluid waar geen andere band aan kan tippen, was PMG een kracht om rekening mee te houden, maar ook een die zo uitnodigend was dat je dat nooit hoefde te doen. Ze zijn een plek waar natuur en opvoeding een paar longen delen.

LP 1:
A1 Are You Going With Me? 9:20
A2 The Fields, The Sky 7:50
A3 Goodbye 8:15
B1 Phase Dance 8:05
B2 Straight On Red 7:27
B3 Farmer's Trust 6:27

LP 2:
C1 Extradition 5:42
Goin' Ahead / As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls 16:24
D1 Travels 5:04
D2 Song For Bilbao 8:27
D3 San Lorenzo 13:38

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg