Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

Vivaldi: Le Quattro Stagioni (Dresden version with winds) / Giovanni Guido: Le Quattro Stagioni dell' Anno

Federico Guglielmo / L'Arte dell'Arco

Componist: Vivaldi / Giovanni Guido

SACD   1 disc(s)   25-03-2004
Barok / Renaissance / Middeleeuws

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 14.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: L'arte Dell'arco
Maatschappij: Econa Records
Label: CPO
Barcode: 0761203703722
Suffix - prefix: 7770372 CPO
Taal: XX
Solist(en): FEDERICO GUGLIELMO
Orkest: L'ARTE DELL'ARCO

L’Arte dell’Arco, Federico Guglielmo (violin & director)

"Ondanks ons absolute respect voor de muzikale tekst en de dictaten van de uitvoeringspraktijk, wilden we in onze nieuwe opname zien of de overgeleverde versies van de vioolconcerten die deel uitmaken van The Four Year Lines konden worden aangepast aan de uiterst complexe stijl van Vivaldi's Concerto con molti istrumenti. De "reconstructie" of "herschrijving" die op deze manier tot stand kwam, vloeide voort uit een vergelijking van alle ons beschikbare concerti waarin Vivaldi een grote soloblaasbezetting gebruikte, en is een poging om de oorspronkelijke compositietechniek van deze werken zo nauwgezet mogelijk te volgen.

De lente bevat solo blokfluiten (hobo), hoorns en fagot; in de zomer besloten we de bezetting uit te breiden met blokfluiten en fagot; de herfst vraagt om solo's van zowel de hobo's en hoorns als de fagot; en in de winter beperkten we ons tot een pure strijkersbezetting - niet in het minst vanwege de toonsoort F mineur, die Vivaldi nooit gebruikte in zijn concerti "con molti stromenti".

In deze opname hebben we geprobeerd een muzikale tekst te creëren die zo dicht mogelijk bij het origineel ligt door de manuscriptbronnen uit Manchester en Genua te vergelijken met de in Amsterdam gedrukte uitgave. Een verdere fundamentele bijdrage kwam van de vergelijking met de moderne uitgaven van E. Selfridge-Field, P. Everett en C. Hogwood.  Daarnaast hebben we een selectie opgenomen van de zelden gehoorde Scherzi Armonici sopra Le Quattro Staggioni dell Anno van de Genuese componist Giovanni Antonio Guido. Deze stukken zijn duidelijke imitaties en een ideale getuigenis van de "Franse manier" waarin de Vivaldiaanse modellen hier werden overgezet. Het is waarschijnlijk geen toeval dat de instrumentatie van deze suite vergelijkbaar is met onze Vivaldi-reconstructie: opnieuw worden blokfluiten (hobo) en fagot gebruikt naast de strijkers."
Federico Guglielmo

Guido, G A:
 Scherzi Armonici sopra le Quattro Stagioni dell'Anno

Vivaldi - The Four Seasons
 Autumn, RV293
 Spring, RV269
 Summer, RV315
 Winter, RV297

Recensies:

“...bewerkingen... van De vier jaargetijden... door de vioolsolist en regisseur van deze uitvoeringen, Federico Guglielmo, en zijn continuo-klavecinist, Nicola Reniero. Ze klinken ook heel aannemelijk en plezierig, met hun vele gevallen van behendig en suggestief gebruik van hoorns, blokfluiten... hobo's en fagot naast de gebruikelijke en authentieke strijkers. Het spel van L'Arte dell' Arco is eersteklas, met bijzonder gevoelige bijdragen van Guglielmo zelf.”
BBC Music Magazine September 2004 *****

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg