Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

BELLE EPOQUE

ANNELIEN VAN WAUWE / ALEXANDRE BLOCH / ORCHESTRE NATIONAL DE LILLE

SACD   1 disc(s)  
Solo / Concerten

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 15.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Label: Pentatone
Barcode: 0827949080869

Annelien Van Wauwe (clarinet) & Orchestre National de Lille, Alexandre Bloch

De Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe laat de gouden gloed van vervlogen tijden herleven op haar PENTATONE-debuutalbum Belle époque, samen met het Orchestre National de Lille en zijn muzikaal leider Alexandre Bloch. Het programma is opgebouwd rond schatten van Franse muziek van rond de eeuwwisseling, zoals Debussy's Première Rhapsodie, Pierné's Canzonetta en Widor's Introduction et Rondo (de laatste twee in arrangementen van Jelle Tassyns). Belle époque biedt ook werken die een spirituele verwantschap met die tijd vertonen, zoals Brahms' eerste klarinetsonate, gearrangeerd door Luciano Berio, en een wereldpremière-opname van de in Parijs gevestigde hedendaagse componist Manfred Trojahn (Rhapsodie pour clarinette et orkest).

Annelien van Wauwe is een voormalig BBC New Generation Artist en winnaar van de gerenommeerde Borletti-Buitoni Trust Award 2018. Met dit eerste soloalbum start ze een exclusieve samenwerking met PENTATONE. Het Orchestre National de Lille en Alexandre Bloch brengen hun tweede PENTATONE-album uit, na hun opname in 2018 van Bizets Les Pêcheurs de perles, bekroond met een Diapason d’or.

Brahms:
 Clarinet Sonata No. 1 in F minor, Op. 120 No. 1

Debussy:
 Rhapsody for clarinet & piano (or orchestra), L. 116 'Première rapsodie'

Pierné, G:
 Canzonetta, Op. 19

Trojahn:
 Rhapsodie pour clarinette et orchestre

Widor:
 Introduction et Rondo (op. 72)

"De titel Belle époque lijkt wat misplaatst wanneer Debussy, Pierné en Widor  samen net een derde van een cd vullen, en Manfred Trojahn en Brahms getweeën de rest. Annelien van Wauwes persoonlijke noot verklaart een en ander tot op zekere hoogte, maar beter is het de titel te vergeten en gewoon te genieten van haar sublieme klarinetspel en de fijnzinnige begeleiding door het orkest uit Lille. Debussy’s Première rhapsodie krijgt een vederlichte, hoogst sfeervolle vertolking – sneller dan gewoonlijk, maar toch rêveusement lent. Widors conventionelere Introduction et Rondo, eveneens een pièce de concours, kreeg een orkestbegeleiding van de Vlaamse componist Jelle Tassyns en vormt een fraaie tegenhanger. Pierné’s onbezorgde Canzonetta, ook georkestreerd door Tassyns, verklankt wellicht het best de belle époque. In sterk contrast hiermee staat de cd-première van Trojahns Rhapsodie pour clarinette et orchestre, een fantasmagorisch drieluik dat, ondanks zijn referenties aan Franse muziek, vooral herinnert aan de caleidoscopische orkestratiekunst van zijn leermeester Ligeti. Van Wauwes secuur uitgesponnen tonen en de glimmerende orkestklanken zijn fascinerend. In Berio’s orkestratie van Brahms’ Klarinetsonate 1 opus 20, ten slotte, krijgt Van Wauwe de gelegenheid haar instrument van zijn warmste en meest lyrische kant te laten horen. Belle musique!
Klassieke Zaken Magazine 5-2019

"Think of La belle époque and I’m not sure Johannes Brahms necessarily springs to mind...Wauwe plays the sonata/concerto well though, her chalumeau register suitably juicy, and she floats the Andante un poco adagio second movement nicely, with great sensitivity to her phrasing...The most interesting item on the disc is undoubtedly the Trojahn Rhapsodie. Just 18 minutes long, its three movements never outstay their welcome."
Gramophone Magazine - November 2019

 

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg