Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

Spem in Alium: Music for Monarchs and Magnates

The Sixteen / Harry Christophers

Componist: Thomas Tallis

SACD   1 disc(s)   27-10-2003
Vocaal / Koren

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: The Sixteen/Christophers
Maatschappij: Outhere
Label: Coro
Barcode: 0828021601620
Suffix - prefix: 16016 CORSA
Taal: LA

The Sixteen, Harry Christophers

Het 40-delige motet "Spem in alium" van Thomas Tallis, nieuw opgenomen in rond- en surroundgeluid, vormt het middelpunt van deze schitterende cd. The Sixteen", getiteld "Music for Monarchs and Magnates", brengt muziek van Tallis, Byrd, Gibbons en Thomas Tomkins samen, waarvan een deel nog nooit eerder is opgenomen en waarvan een deel sinds het schrijven niet meer is uitgevoerd.

Het onderzoekt het gebruik van muziek voor ceremoniële en zelfs propagandistische doeleinden door de staat, in tegenstelling tot het privégebruik van bijbelteksten door de componisten om publiekelijk uitdrukking te geven aan hun eigen, soms gevaarlijke opvattingen in een Engeland dat verscheurd werd door politieke en religieuze conflicten.

Naast de gebruikelijke 40-stemmige zetting van Spem in Alium is er een Engelse versie van hetzelfde werk - Sing and Glorify - die werd bewerkt tot een Engelse tekst voor Koning James I ter ere van zijn zoon Henry, de pas benoemde Prins van Wales. Met tanden, sackbuts, dulcians en orgels in plaats van sommige stemmen is dit een prachtige aanvulling op de gebruikelijke versie.

Byrd:
 Deus venerunt gentes

Gibbons, O:
 Great King of Gods
 O all true faithful hearts

Tallis:
 Be strong
 Sing and glorify heaven's high majesty
 Spem in alium for eight five-part choirs '40-part Motet'
 Te Deum

Tomkins:
 Know you not
 O God, the heathen are come

Recensies
"Spem is letterlijk een stuk met surround-geluid, dus deze opname, de eerste die gebruik maakt van de nieuwste technologie in nieuwe audioformaten, komt dichterbij dan de meeste. The Sixteen (vergroot tot de vereiste 40) hebben een passend feestelijk tintje voor deze opname, hun 25-jarig jubileum."
Gramophone - Classical Music Guide 2010

"The Sixteen heeft zichzelf een uitbundig cadeau gegeven voor zijn 25-jarig jubileum: deze cd met voortreffelijke koorwerken uit het Engeland van de vroege 17e eeuw, opgenomen in het meest geavanceerde audioformaat van dit moment, de twee- en meerkanaals SACD. De mogelijkheden van het nieuwe medium komen bijzonder indrukwekkend tot hun recht bij het middelpunt van de cd: Thomas Tallis' 40-stemmige motet 'Spem in alium'. Een bijzonder fraai klinkende en zelfverzekerde uitvoering door 'The Sixteen'."
FonoForum february 2004

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg