Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

LAMENTATE

Lithuanian National Symphony Orchestra / MODESTAS PITRENAS

Componist: Arvo Part

CD   1 disc(s)   02-10-2020
Kamermuziek / Chamber Music

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 24.50 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Lithuanian National S.O.
Maatschappij: Outhere
Label: Accentus
Barcode: 4260234832396
Suffix - prefix: 30512 ACC
Taal: LA
Orkest: LITHUANIAN NATIONAL S.O.

Onute Grazinyte (piano), Edward King (cello) & Lithuanian National Symphony Orchestra, Modestas Pitrenas

Ter ere van de 85e verjaardag van Arvo Pärt op 11 september 2020

Arvo Pärt lijkt vaak door externe omstandigheden tot schrijven te zijn aangezet. Dat blijkt uit de selectie van werken voor of met piano die Onut? Grazinyt? op haar eerste CD vertolkt. De "Lamentate" is geïnspireerd op Anish Kapoor's "Masyas" standbeeld, de "Variations for the Recovery of Arinushka" droeg hij op aan zijn dochter, "Pari intervallo" is geïnspireerd door de vrienden van het Estse oude muziek ensemble "Hortus Musicus" en de lijst gaat maar door... "Voor Alina" is bijzonder belangrijk voor de Litouwse pianiste omdat ze de moeder van de opgedragene kent. Onut? Grazinyt? was verbaasd over de eenvoudige notatie. "Eerst vraag je jezelf af: Wat is dit? Het spel van de pianiste verraadt: ze heeft het begrepen. "Arvo Pärt drong door tot de kern. Niet voor niets heeft hij veel pianostukken aan kinderen opgedragen en laat hij een jongetje het 'Onze Vader' zingen. Het is het ideaal, het zuivere, waarmee kinderen geboren worden en waarnaar de componist de weg heeft teruggevonden.

Pärt:
 Für Alina
 Lamentate
 Variations for the Healing of Arinushka
 Vater Unser

"Je moet wel lef hebben als jonge pianiste om voor je debuut-cd bekende en al geregeld opgenomen werken van Arvo Pärt te kiezen. De Litouwse pianiste Onute Grazinyte, de jongere zus van dirigente Mirga Grazinyte-Tyla, aarzelde geen moment en besloot ter ere van Pärts vijfentachtigste verjaardag werken als Lamentate, Fratres, Pari Intervallo en Für Alina nog eens op te nemen. En verdraaid, het werkt. Onute Grazinyte is naar eigen zeggen opgegroeid met het werk van Pärt en lijkt zijn concentratie, zijn stiltes, zijn pauzes als geen ander te begrijpen. In solowerken als Für Anna Maria, Für Alina en Variationen zur Gesundung von Arinuschka laat ze de noten ademen en voor zich spreken. Het verkapte pianoconcert Lamentate is op het immense kunstwerk Marsyas van Anish Kapoor geïnspireerd. In dit werk zet het Lithuanian National Symphony Orchestra onder leiding van Modestas Pitrenas alle drang om uit te pakken opzij voor een ingetogen orkestpartij. Het resultaat is zowel qua programma als qua spel een mooi debuut en bovenal een waardig eerbetoon aan de Estse componist. Wie de afgelopen decennia onder een steen heeft geleefd en nu eindelijk eens echt kennis wil maken met het werk van Pärt heeft aan deze cd een perfect startpunt."
Klassieke zaken Magazine 6-2020

"Enthralling performances of Pärt’s piano works; in Lamentate, Gražinyt? is transfixing, her instrument an equal partner that never peeks above the orchestra’s parapet of sound. Sublime."
BBC Music Magazine - December 2020 *****

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg