Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

Felix & Fanny Mendelssohn (2013)

Quatuor Ebene

CD   1 disc(s)   10-01-2013
Kamermuziek / Chamber Music

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Quatuor Ebene
Maatschappij: Warner Music
Label: Erato
Barcode: 5099946454621
Suffix - prefix: 4645462
Taal: XX
Orkest: QUATUOR EBENE

Quatuor Ebène

"Quatuor Ebène geldt als een van de avontuurlijkste strijkkwartetten van dit moment. Filmmuziek, jazz, popmuziek, het viertal speelt alles met dezelfde aanstekelijke drive. En dat kunnen de musici omdat ze een stevige klassieke basis hebben die ze net zo intensief onderhouden als hun avontuurlijke kant. Dat bewijst de jongste cd van het viertal met twee strijkkwartetten van Felix Mendelssohn en een strijkkwartet van zijn zuster Fanny Mendelssohn. Een prachtig staaltje doordacht programmeren, want het brengt de relatie tussen broer en zus nu eens muzikaal binnen gehoorsafstand.

Broer en zus houden van elkaar en maken ruzie. De relatie tussen Felix en Fanny Mendelssohn ging echter verder dan hun familieband. Beiden waren zielen in harmonie en diep verbonden door muziek. Quatuor Ebène brengt de twee samen. Hoogtepunt: Felix Mendelssohns Kwartet op. 80 - begrafenismuziek voor Fanny, die jong stierf. Een uitvoering van onvergelijkbare schoonheid en intensiteit. Met deze opname laten ze weer eens zien dat ze niet voor niets vaak worden beschouwd als de beste kwartetformatie van de jonge generatie: zacht vloeiend, delicaat, licht en elegant. Geen twijfel mogelijk: zo laat men de muziek van Mendelssohn op volkomen overtuigende wijze spreken; expressief potentieel en loepzuivere schoonheid van de muzikale beweging worden hand in hand een overweldigende esthetische ervaring. De vertolkingen van de Ébènes zijn doortrokken van passie.

Quatuor Ebène roemen om hun veelzijdigheid is een understatement. (…) Zelfs de meest lyrische passages van Felix’ eerste strijkkwartet geeft Quatuor Ebène een ruw randje mee, hulde!

Mendelssohn:
 String Quartet No. 2 in A minor, Op. 13
 String Quartet No. 6 in F minor, Op. 80

Mendelssohn, Fanny:
 String Quartet in E flat major
 
"Felix Mendelssohn vertegenwoordigt de ontwapenende kant van de vroege Romantiek, zoals we kunnen zeggen dat Schubert de donkere kant vertegenwoordigt en Schumann de gepassioneerde kant", zegt cellist Raphaël Merlin over de keuze van de kwartetten. De muziek is even indrukwekkend als intiem en Quatuor Ebène benadrukt dat met intens spel en een opname die klinkt alsof het kwartet in de huiskamer zit. En Fanny? Zij klinkt misschien nog wel avontuurlijker en intiemer dan haar jongere broertje. Een openbaring.
Klassieke Zaken Magazine

"Het Quatuor Ebène evenaart en overtreft in sommige opzichten [zijn] rivalen in de inzet en fysieke impact van hun spel...[en] maakt gebruik van het breedst mogelijke scala aan klankkleuren en articulaties in hun gebruik van non-vibrato bijzonder effectief in het langzame materiaal dat het hele werk [Op. 13] omlijst."
BBC Music Magazine - April 2013 *****

"Deze cd staat bol van het volle spel en de levendige betrokkenheid bij de muziek die we gewend zijn van het Quatuor Ébène, van dichtbij en persoonlijk opgevangen door de microfoon...Bij elke dat het Ébène opneemt, is er het onmiskenbare gevoel dat ze iets te zeggen hebben en een dringende behoefte om het te zeggen. Niet iedereen zal reageren op hun aanpak, maar voor mij zijn ze een van de meest opwindende kwartetten van dit moment."
Gramophone Magazine - April 2013

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg