Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

ICH ELENDER MENSCH: LEIPZIG Cantatas BWV 48, 73, 44, 109

Collegium Vocale Gent / Philippe Herreweghe

Componist: J.S. Bach

CD   1 disc(s)  
Vocaal / Koren

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Label: PHI
Barcode: 5400439000124

Damien Guillon (alto), Thomas Hobbs (tenor), Dorothee Mields (soprano), Peter Kooij (bass), Kristen Witmer (soprano) & Collegium Vocale Gent, Collegium Vocale Gent Orchestra, Philippe Herreweghe

Het gerenommeerde BBC Music Magazine had vijf sterren over voor de wijze waarop Philippe Herreweghe met zijn Collegium Vocale Gent de Leipziger cantates van Bach behandelt. Vooral omdat hij veel lichter en leniger klinkt dan de beroemde Harnoncourt-Leonhardtreeks waar Herreweghe als zanger aan meewerkte. In elk geval zingt sopraan Dorothee Miels hypnotiserend mooi en is het een meesterzet om het korte 'Komm, Jesu, komm' van Johann Schelle, een van Bachs inspiratoren, als bonustrack op te nemen.

Bach, J S: 
 Cantata BWV48 'Ich elender Mensch, wer wird mich erlösen'
 Cantata BWV73 'Herr, wie du willt, so schicks mit mir'
 Cantata BWV44 'Sie werden euch in den Bann tun'
 Cantata BWV109 'Ich glaube, lieber Herr, hilf meinem Unglauben'  

Schelle, J: 
 Komm, Jesu, komm

"Net als een aantal van zijn collega’s pleit Herreweghe voor een uiterst kleine koorsamenstelling met doorgaans drie zangers per stemsoort. Waar dit bij anderen zou kunnen uitmonden in een iele totaalklank die ten koste gaat van dramatiek en zeggingskracht werkt het bij het immer uitmuntende Collegium Vocale juist heel goed. Door de karakteristieke transparantie van het koor is het polyfone lijnenspel te allen tijde te volgen en verzandt de uitvoering nergens in een brij van geluid, ondanks dat het tempo vaak aan de hoge kant ligt. Het indringende openingskoor van cantate BWV 109, Ich glaube, lieber Herr, bewijst dit. Op uitgebalanceerde wijze alterneert hier het solistenkwartet met het tuttikoor, waarmee volledig recht wordt gedaan aan Bachs ongeëvenaarde rijkdom en complexiteit."
Klassieke Zaken Magazine

"Herreweghe is highly expressive, emphasising, for instance, the opening phrasing of BWV48, a violin figure reated three times then expanded, to complete its gentle, pleading statement. Excellent soloists reflect their choral sensitivity, never assertive, but fluent, supple and admirably matched with accompanying instruments."
BBC Music Magazine - September 2014 *****

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg