Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

Die Verliebte: Sonatas (3)

Ronald Brautigam (fortepiano)

Componist: Beethoven

SACD   1 disc(s)   18-09-2006
Solo / Concerten

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 19.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: W/Ronald Brautigam
Maatschappij: Outhere
Label: BIS
Barcode: 7318599914725
Suffix - prefix: 1472 BISSA
Taal: XX

Ronald Brautigam (fortepiano)

Met tot nu toe slechts twee uitgebrachte cd's heeft Ronald Brautigam's cyclus van Beethovens pianomuziek al een stevige reputatie opgebouwd. Vanaf het allereerste begin zijn de kritieken lovend: deel 1 (BIS-SACD-1362) wordt omschreven als 'niet gewoon verfrissend, maar uitzonderlijk en revolutionair' (klassik. com) en geprezen als het begin van wat 'een Beethoven pianosonate cyclus zou kunnen zijn die de notie zelf van het spelen van deze muziek op moderne instrumenten uitdaagt, een stilistische paradigmaverschuiving' (Fanfare).

Brautigam's uitvoeringen van de vroege sonates van Op. 1 en Op. 2 (Volume 2, BIS-SACD-1363), werden op een gelijkaardige manier onthaald, en werden beschreven als 'revelatory' (The Times, UK) en als 'lifting us to heights that one thought were unattainable on the fortepiano' (Classica-Répertoire).

Naast het spel van Brautigam zijn ook zijn instrument - van bouwmeester Paul McNaulty - en de kwaliteit van de opnamen - van Ingo Petry - lovend ontvangen. Deze drie bundelen nog eenmaal hun krachten, in de Sonates Op. 7 en Op. 10, gecomponeerd door een Beethoven die op 26-jarige leeftijd het gesprek van de dag in Wenen was geworden, en wiens diensten als uitvoerder, componist en leraar gretig aftrek vonden bij de aristocratie.

De Sonate Op. 7, destijds bijgenaamd Die Verliebte, was opgedragen aan een van Beethovens leerlingen, de gravin Barbara Keglevics, op wie hij mogelijk verliefd was. Hoe het ook zij - de sterke nadruk die de sonate legt op emotionele en psychologische effecten heeft ertoe geleid dat velen het beschouwen als een mijlpaal in Beethovens ontwikkeling: het eerste romantische werk dat hij produceerde.

Het verlangen van de jonge componist om zich los te maken van het klassieke model blijkt ook uit de drie sonates Op. 10, met name uit Nr. 3, met zijn zeer romantische en persoonlijke tweede deel.

Beethoven:
 Piano Sonata No. 4 in E flat major, Op. 7-('Die Verliebte')
 Piano Sonata No. 5 in C minor, Op. 10 No. 1
 Piano Sonata No. 6 in F major, Op. 10 No. 2
 Piano Sonata No. 7 in D major, Op. 10 No. 3

“Het is een van de best geslaagde series opnamen ooit. Brautigam heeft een graad van vertrouwdheid met de sonates opgebouwd die hem in staat stelt in elk deel tot de kern door te dringen."
Luister Magzine - LUISTER TIEN

"Ronald Brautigam's warm-toned piano… serves him particularly well in the lyrical concluding rondo of the Sonata Op. 7, with the figuration of its stormy central episode returning in a mollified form to bring the work to a hauntingly beautiful close. …if you've been following Brautigam's cycle you won't be disappointed by this latest instalment."
BBC Music Magazine - September 2006 ****

"…these absorbing, freshly considered Beethoven interpretations deserve serious consideration. BIS's gorgeous engineering… and unusually generous playing time sweeten the ante."
Gramophone Magazine - Awards 2006

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg