Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

Violin concertos 1, 2 & 4 / Rondo in C / Adagio in E

Richard Tognetti / Australian Chamber Orchestra

Componist: Mozart

SACD   1 disc(s)   12-05-2011
Solo / Concerten

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 13.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Tweedehands (Als nieuw)
Extra info: Australian Chamber Orchestra
Maatschappij: Outhere
Label: BIS
Barcode: 7318599917559
Suffix - prefix: 1755 BISSA
Taal: DE

Richard Tognetti (violin/director) & Australian Chamber Orchestra

Met deze opname van het 1e, 2e en 4e concert completeert Tognetti zijn presentatie van alle vioolconcerten van Mozart, waarmee hij begon op BIS-SACD-1754. Al deze werken werden heel vroeg in Mozarts carrière gecomponeerd; hij schreef ze waarschijnlijk (en speelde ze zelf als een uitstekende violist) om zijn aanspraak op de post van kapelmeester in Salzburg te onderbouwen. En hoewel ze zo vroeg zijn geschreven, laten ze al Mozarts verbazingwekkende artistieke ontwikkeling zien, zijn zelfverzekerde omgang met het materiaal - en met het publiek (zie vooral het 4e concerto). Tognetti en het orkest kozen voor darmsnaren, historische blaasinstrumenten en een lagere toonhoogte om Mozarts ideale klank zo dicht mogelijk te benaderen.

Mozart:
 Adagio for Violin and Orchestra in E, K261
 Concert Rondo, K 371
 Rondo for Violin and Orchestra in C, K373
 Violin Concerto No. 1 in B flat major K207
 Violin Concerto No. 2 in D major, K211
 Violin Concerto No. 4 in D major, K218

“Tognetti benadrukt in zijn booklet note dat zijn puur muzikale reacties niet werden gestuurd door dogma's maar door pure intuïtie. De resultaten combineren het beste van beide werelden, profiterend van de lichtere toets en luchtigere texturen van het authenticisme, maar uitgedrukt met een emotionele warmte en spontaniteit...het is moeilijk om je een aangenamere set uitvoeringen voor te stellen.
Classic FM Magazine - September 2011

“Tognetti en het bewonderenswaardige Australian Chamber Orchestra streven naar een synthese tussen 'authentieke' en moderne uitvoeringsstijlen van Mozart...bovenal zijn dit interpretaties die uitgaan van de muziek zelf, meer dan van theorieën over hoe het misschien - of misschien niet - geklonken zou hebben in Mozarts tijd.”
BBC Music Magazine - October 2011 *****

“Tognetti wordt genoemd als “lead violin”. Maar de intelligente, recreatieve uitwisseling die hij inspireert suggereert een muzikant die dirigeert vanaf zijn instrument. Er zijn geen plichtmatige noten of zinswendingen. Modulaties worden erkend door mutaties in klankkleur en dynamiek, en maatstrepen verdwijnen vrijwel geheel in het kielzog van handelbare tempi.”
Gramophone Magazine - Awards Issue 2011

"Hoe dicht kun je de uitvoeringspraktijk zoals Mozart die gekend moet hebben, benaderen? En wat precies houdt die authenticiteit in? Violist Richard Tognetti is er nuchter over. Wat we weten, kennen we uit verhandelingen en van illustraties. Naar wat de componist heeft gehoord, en wat hij zijn publiek heeft willen laten horen, kunnen we alleen maar gissen. Bij het Australian Chamber Orchestra – Tognetti vervult er de dubbelrol van solist en dirigent – vertolkt hij Mozarts Vioolconcerten. De strijkers spelen op darmsnaren en de blazers hanteren instrumenten die in klank en uiterlijk overeenkomen met die uit eind achttiende eeuw. Zelfs de stemming is van een A op 440 Herz teruggebracht naar 430. Zo hoopt Tognetti dicht bij de klankwereld van de Weense classicus te komen, zonder authenticiteit te claimen. Deze uitgave met het Eerste, Tweede en Vierde concert is zijn tweede Mozart-cd bij het label BIS. In de visie van Tognetti & co. behoort een beschaafde en warme tint tot de hoofddoelen. Soms is er plaats voor een luchtig uitroepteken in de elegante frasering, zonder de luisteraar al te zeer het hoofd op hol te brengen. Breekbaar en sober van toon: het Adagio in E."
Frederike Berntsen-Klassieke Zaken Magazine

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg