Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

THE VIOLIN SONATAS (1-4)

FRANK PETER ZIMMERMANN / Martin Helmchen

Componist: Beethoven

SACD   1 disc(s)   04-09-2020
Kamermuziek / Chamber Music

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: .. Violin Sonatas 1-4
Maatschappij: Outhere
Label: BIS
Barcode: 7318599925172
Suffix - prefix: 2517 BIS
Taal: XX
Solist(en): MARTIN HELMCHEN/FRANK PETER ZIMMERMANN

Frank Peter Zimmermann (violin) & Martin Helmchen (piano)

Frank Peter Zimmermann en Martin Helmchen, die zowel als solist als in kamermuziekverband worden gewaardeerd, staan ook bekend om hun onopvallende en onbaatzuchtige muzikantschap, waarbij ze altijd streven naar authentieke vertolkingen van werken. Toen ze in 2018 aan hun samenwerking begonnen, was het doel om de 12 vioolsonates van Beethoven uit te voeren en op te nemen. Na een reeks concerten op prestigieuze podia en festivals volgden de eerste opnamesessies, die plaatsvonden in september 2019 en waarvan het resultaat te beluisteren is op deze SACD. Tegen het einde van de 18e eeuw was de vioolsonate een van de belangrijkste vormen van kamermuziek in het Weense classicisme geworden. Toegegeven, Haydn heeft geen enkele bijdrage aan het genre geleverd, maar Mozart componeerde niet minder dan 36 vioolsonates, waaronder stukken uit de vroege kindertijd. Beethovens eerste stukken voor viool en piano waren ook vroeg, maar tegen de tijd dat hij zijn eerste drie sonates componeerde was hij goed op weg om volwassen te worden. Formeel zijn de sonates van Opus 12 misschien nog geworteld in de geest van Mozart, maar zij gaan veel verder dan dat model met hun talrijke melodische en harmonische verrassingsmomenten en vooral de technische eisen die zij aan de pianist stellen. De drie sonates die in 1798 werden gepubliceerd, werden al snel erg populair. De op. 23 Sonate in A klein, die slechts een paar jaar later werd gecomponeerd, is melancholieker en somberder en bereikte nooit dezelfde populariteit als de op. 12 serie - of de volgende sonate: de beroemde "Lente" Sonate, opgenomen in de volgende aflevering van deze driedelige serie.

Beethoven:
 Violin Sonata No. 1 in D major, Op. 12 No. 1
 Violin Sonata No. 2 in A major, Op. 12 No. 2
 Violin Sonata No. 3 in E flat major, Op. 12 No. 3
 Violin Sonata No. 4 in A minor, Op. 23

CD van de Week - Radio 4

"Wat een speelsheid en jeugdige, pretentieloze uitvoeringen van dit duo! Het raakt een lichte toets,met raffinement en humor. De spelende heren openbaren daarmee ook nog eens hoezeer 'Papa Haydn' over Beethovens schouder had meegekeken bij de eerste vioolsonates."
Luister Magazine 752 - LUISTER CUM LAUDE

"They’re never afraid to express themselves poetically or to linger over an expressive moment. Yet there’s a briskness and momentum about all four performances…these performances wed classical verve to a profoundly Romantic spirit, and I suspect that Beethoven would have rather enjoyed the result."
Gramophone Magazine - November 2020

"How elegantly unforced these works come over today. Zimmermann’s sound is light, flexible, and finely shaded, with Martin Helmchen delivering effortless virtuosity. The opening of the First Sonata brings an unleashing of exuberant energy, while the opening of the Second is the epitome of mercurial high spirits...These recordings are conversations by a perfect instrumental pairing."
BBC Music Magazine - Christmas 2020 ****

 

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg