Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

INTROSPECT: String Quartets 1 & 2

HELIKON QUARTET / MAARTEN TER HORST

CD   1 disc(s)   04-06-2021
Kamermuziek / Chamber Music

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: .. String Quartets 1 & 2
Maatschappij: Outhere
Label: Cobra records
Barcode: 8713897904819
Suffix - prefix: 0081 COBRA
Taal: XX

Helikon Quartet

Dit album is tevens de debuut-cd voor het Helikon Kwartet en de componist Maarten Ter Horst. De cd bevat Strijkkwartet 1 & 2: twee volledig nieuwe werken, waarvan de eerste delen in 2017 werden geschreven en de laatste tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020. De werken brengen een breed scala van emoties over: Strijkkwartet 1 is een muzikale reis van frustratie naar moed, Strijkkwartet 2 is een werk over liefde, herinneringen en dromen.

De muziek gebruikt een tijdloze, melodische taal, een verrassend nieuwe kijk op de klassieke strijkkwartettraditie. Voor Ter Horst is het strijkkwartet het ultieme ensemble: instrumenten die verschillend zijn en toch hetzelfde, die een muzikale traditie vertegenwoordigen die zowel componisten als instrumentalisten echt uitdaagt. Voor Maarten ter Horst is het componeren van muziek een effectieve manier om emoties te kanaliseren en te delen. Hij vertrekt van herkenbare melodieën en schrijft bewegingen die elkaar versterken in een zoektocht om dromen en verlangens te verzoenen met de realiteit. Het Helikon Kwartet is een avontuurlijk en veelzijdig strijkkwartet.

Het kwartet, opgericht in 2015, bestaat uit 4 vrouwen die aan het begin van hun carrière staan en samen werken aan één doel: het creëren van muzikale puurheid. Het presenteren van nieuwe muziek is een belangrijke manier om de stem van het heden te laten horen, aangezien zij hedendaagse muziek zien als een weerspiegeling van onze maatschappij. Het Helikon Kwartet heeft in 2020 de Kersjesfonds Strijkkwartet Studiebeurs gekregen. De musici zitten onder meer in het ensemble van het Nederlands Philharmonisch Orkest. In 2020 stelde Ter Horst zijn werken voor aan het kwartet, en volgens het kwartet "spreekt zijn muziek voor zich, we konden niet anders dan er verliefd op worden".

Ter Horst was hun directe inspiratiebron en begeleidde hen bij het verkennen van hun mogelijkheden en verbeelding. Zijn reis van liefde, twijfel, strijd en hoop is inspirerend voor hen en, zo geloven zij, voor vele anderen.

ter Horst, M:
 String Quartet No. 1
 String Quartet No. 2

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg